Целодневна детска градина
с. Търновци
Община Тутракан

Добре дошли

Начало История Дейности Мат. база Галерия Контакти
 
 

ДЕЙНОСТИ

    На 01.11.2007г. на Деня на народните будители гости на ДГ бяха родители и деца на бъдещата целодневна група. Издигнахме българския трибагреник и отбелязахме празника със стихове и песни, подготвени от ПГ. Гостите имаха възможност да разгледат детската градина, да опознаят обстановката, да се радват на новите условия. Останаха възхитени и се убедиха, че за децата им са създадени прекрасни условия за обучение и възпитание. Очите им искряха и въпросът, който всички задаваха бе: “Кога ще започнете ?” Това бе част от идеята ни за събуждане на интерес от страна на деца и родители, мотивирането им, осъзнаване необходимостта и ползата от целодневно предучилищно възпитание.

    На 30 ноември 2007г. бе официалното откриване. Лентата отрязаха новите заместник кметове г-н Людмил Спасов и г-н Пламен Николов. Скъпи наши гости бяха колеги от другите детски градини, служители от областна и общинска администрация, служители от ЗК “Царев дол”, ръководството на СОУ “Христо Ботев” и др. Посрещнахме ги с цветя, хляб и мед. С песни, стихове, драматизации и танци децата от ПГ приветстваха гостите. Радваха се на красивите подаръци и добрите пожелания.

    На 01.12.2007г. започна учебно-възпитателната дейност в целодневната детска група. Предстоеше трудният период на адаптация на 15 деца, които за пръв път се отделяха от родителите си, от семейната среда. Не бяха общували със свои връстници, не бяха поделяли своите играчки, нямаха изградени навици за самообслужване, притежаваха елементарни умения за комуникиране. Проблемът за общуване между децата и учителките се разреши чрез използване на преводния метод и паралелното овладяване на българския и майчиния език. Положителните емоции, поощрението, вниманието към децата и непрекъснатото общуване с тях са условия необходими за създаване и на речева изява у всяко дете. Задачата на детските учителки бе - така да привлекат и приобщят децата, че те да се чувстват защитени и сигурни в своя нов дом. Не бе лесно и за родителите. Трудно се разделяха с плачещото си дете. По няколко пъти на ден идваха да проверят как е детето им – дали плаче, дали се е нахранило. В началото за тях бе важно физическото му и здравословно състояние. Но само след около три седмици на коледното тържество родителите забелязаха и ползата от детската градина за цялостното развитие на техните деца. Със стихотворения, песни и танци децата се представиха на добрия старец, който им носеше безброй подаръци. Многобройната публика от майки, татковци, баби, лели и др. се радваха на своите “пораснали” вече деца, които рецитираха и пееха на български език.

    С нетърпение дочакаха първия учебен ден след коледната ваканция. Издържаха на грипните вълни през януари и февруари. На 29.02. гост на децата бе Баба Марта. Очакваха я с нетърпение и малко боязън, защото за нея само бяха чували. Когато я видяха и тя им върза мартеници за здраве и сила децата с ентусиазъм рецитираха, пяха и танцуваха с добрата старица. Бъдещите първокласници и подариха свои рисунки.

    Празникът на мама бе следващия, за който отново кипя усилена подготовка. Интересни бяха въпросите на децата – Кой ще дойде Дядо Коледа или Баба Марта? Изненадани бяха, че освен техните майки и баби нямаше друг гост. Този път те не получиха подаръци, а те подариха -песни, танци, стихчета, картички и кокичета на майките си. Деца и майки тропаха ръченица и хора.

    Празниците, традициите и обичаите създават реални условия за изява у децата, за общуване по между им и с околния свят. Това, което човек получава в ранните години остава за цял живот, а спомените са най-трайни. От това имаха нужда децата на Търновци.

 

 
WebReklama
© ЦДГ - с.Търновци, www.cdg.tutrakan.org
www.tutrakan.org